Galerija fotografija sa radionice "Uticaj porodice na kvalitetan rast i razvoj djece" održane 21.08.2020.

Projekat Osnaživanje porodica mladih osoba s cerebralnom paralizom i funkcionisanje Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH finansira Grad Sarajevo, a provodi ga Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH.

Glavni ciljevi Projekta:

  1. Omogućavanje funkcionisanja Saveza udruženja osoba s CP FBiH (Savez) i
  2. Osnaživanje porodica mladih odraslih osoba s CP, do 40 godina, kroz afirmaciju pozitivnih vrijednosti.

Ciljna grupa:

  • 600 porodica osoba s CP, u okviru 5 kantonalnih članica Saveza, će jačanjem Saveza dobiti mogućnost za realizaciju većeg broja projekata, koje zbog nedovoljnih finansijakih sredstava nije moguće realizovati. Takođe, učestvovanjem na promociji autobiografskih knjiga majki djece s višestrukim teškoćama.
  • 9 porodica sa djecom, čiji su roditelji mlade osobe s CP, do 40 godina, imaće psihološku i jednokratnu finansijsku podršku. Psihološka podrška će biti realizovana kroz Radionicu koju će voditi psiholog Mr Irina Puvača: Uticaj porodice na kvalitetan rast i razvoj djece.
  • Bit će organizovana promocija autobiografskih knjiga dvije majke, Šemse Delić, Super mama - 30 godina našeg života, iz Sarajeva i Suvada Poturović, iz Konjica, Sjećanja, uz jednokratnu pomoć.

Psihološka podrška u okviru projekta OSNAŽIVANJE PORODICA MLADIH OSOBA S CEREBRALNOM PARALIZOM I FUNKCIONISANJE  SAVEZA UDRUŽENJA OSOBA S CEREBRALNOM PARALIZOM FBiH kojeg provodi Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH, je realizovana kroz radionicu na temu Uticaj porodice na kvalitetan rast i razvoj djece, koju je vodila psiholog Mr. Irina Rizvan. Polaznici Radionice su mladi roditelji, osobe s cerebralnom paralizom. Pored radionice održane su i promocije autobiografskih knjiga, majki djeca sa razvojnim teškoćama, i to:

  1. Šemsa Delić, Super mama – 30 godina našeg života (Sarajevo) i
  2. Suvada Poturović, Sjećanja (Konjic).

O knjizi je osim autorica govorila i urednica knjige Super mama – 30 godina našeg života, prof. dr Emira Švraka, direktorica Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH. Knjiga se može preuzeti s web stranice saveza www.cpafbih.org

Problemi socio-ekonomske prirode (nedostatak obiteljskih finansijskih izvora, nezaposlenost i slabo obrazovanje roditelja, neodgovarajuća njega i nedostatak razumjevanja šire zajednice) mogu da doprinesu pogoršanju kvaliteta života pacijenta. Ovo je posebno izraženo u nisko budžetnim i srednje budžetnim zemljama, gdje sistemi socijalnog i zdravstvenog osiguranja nisu dobro razvijeni. Inkluzivno obrazovanje može pomoći da se prekine krug siromaštva i isključenosti i omogući djeci s poteškoćama da ostanu u krugu svoje porodice i društvene zajednice.