Sarajevske večeri psihologije
25. marta 2015. godine

Resume

Sinoć smo u Galeriji Boris Smoje realizirali još jedno u nizu uspješnih druženja u okviru programa Večeri psihologije koje organizuje sarajevska podružnica Društva psihologa FBiH. Tema našeg druženja bila je „Inkluzija i kvalitet života osoba sa cerebralnom paralizom i drugim onesposobljenjima”.

Naš gost ovaj put je bila prof.dr. Emira Švraka, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, prodekanesa doktorskog studija Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu. Profesorica Švraka je svoje radno i akademsko djelovanje posvetila izučavanju kvalitete života osoba sa onesposobljenjima, ali i unaprijeđenju postojećih uslova za ostvarenje potencijala koje ove osobe imaju.

Druženje sa profesoricom je bilo zanimljivo, uz niz novih saznanja i informacija koje su se mogle čuti. Jedan od zaključaka jeste da je potreban multidisciplinaran i timski pristup u rješavanju problema sa kojima se suočavaju osobe sa cerebralnom paralizom ili nekim drugim vidom onesposobljenja. Također, postojeći sistem inkluzije osoba sa različitim onesposobljenjima urađen je bez jasne vizije i plana djelovanja što je proizvelo i proizvodi niz problema osobama koje rade u praksi ali i osobama koje inkluzija obuhvata. Ovo je posebno istaknuto u obrazovnom sistemu na nivou osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Osvrnuli smo se i na rad Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije Bosne i Hercegovine te stekli uvid u njihove planove i nastojanja da kreiraju bolje uslove za osobe sa ovom bolešću.

Posebno nam je drago da su posjetioci Galerije Boris Smoje u velikom broju bili i studenti Fakulteta zdravstvenih studija te njihovi asistenti.

Za kraj, profesorica Švraka nas je sve pozvala na seminar koji će se održati 17. i 18. aprila 2015. godine u hotelu „Maršal” na Bjelašnici. U okviru seminara biće predstavljena i knjiga „Naša vizija budućnosti – Inkluzija osoba s cerebralnom paralizom i inaktivitetna osteoporoza” autora Emire Švraka, Dijane Avdić i saradnika.

Zahvaljujemo se profesorici Emiri na gostovanju i nadamo se da će biti prilike za novu saradnju u okviru neke aktivnosti koja bi doprinijela direktnom poboljšanju životnih uslova osoba sa onesposobljenjem.

{gallery}/novosti/vecer-psihologije{/gallery}