Senzorna osjetljivost djece predškolskog doba i uloga porodice

11.12.2019. u prostoru Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo na adresi Asima Ferhatovića 2 održan je seminar Senzorna osjetljivost djece predškolskog doba i uloga porodice u sklopu projekta Senzorna osjetljivost djece predškolskog doba, uloga porodice i art radionice.

Glavni ciljevi projekta: promocija socijalne inkluzije, povećana vidljivost i poboljšanje kvaliteta života djece/osoba s teškoćama i njihovih porodica kroz praktična rješenja za svakodnevne senzorne probleme i art radionice.

Specifični ciljevi Projekta / benefiti za cijelu zajednicu:

1. SEMINARI: Održavanje edukacije – 4 SEMINARA (Senzorna osjetljivost djece predškolskog doba, prof. dr Emira Švraka, Procjena spremnosti odgajatelja za inkluzivnu praksu doc. dr Naim Salkić, Uticaj porodice na kvalitetan rast i razvoj djece, mr Irina Puvača ).

2. Ček liste Senzorni – Čulni portret djeteta treba da pomogne boljem razumjevanju djetetove osjetljivosti: roditeljima, odgajateljima i nastavnicima, i može da bude važan dodatak stručnoj procjeni. Primjena novog instrumenta istraživanja kao primjer inkluzivne prakse je ujedno i dijagnostički alat za senzorne probleme djece predškolskog uzrasta i donošenje programa rane intervencije i predstavlja benefit za cijelu zajednicu.

3. 5 Art radionica: dvije u vrtićima JU „Djeca Sarajeva“, treća u Savezu, četvrta u Centru za slušnu i govornu rehabilitaciju Satrajevo i peta u Zavodu Mjedenica.

4. INKLUZIVNA SLIKOVNICA: Promocija umjetničkog izražavanja djece bez teškoća i djece/osoba s cerebralnom paralizom i drugim teškoćama, kroz odabir crteža za inkluzivnu slikovnicu i oslikavanje majica.