Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH obilježio je danas u Sarajevu godišnjicu djelovanja i na prigodnoj svečanosti dodijelio zahvalnice onima koji su doprinijeli njihovom radu.

I ovom prilikom naglašeno je da su njihovi glavni problemi arhitektonske prepreke, ortopedska pomagala, ali i činjenica da za njih još nije u potpunosti zaživjela inkluzija.
Predsjednik Udruženja oboljelih od cerebralne paralize KS-a, jedne od članica Saveza, Nevenko Novotni naglašava da te osobe u KS-utrebaju financijsku podršku za realizaciju projekta koji se odnosi na prijevoz članova u i iz škole, do medicinskih i drugih ustanova.

Predsjednica Saveza Emira Švraka najavila je početak projekta koji za namjeru ima ukazati da neaktivnost zbog stalnog sjedenja u ortopedskim kolicima ili prepuštenost kućnoj njezi i krevetu uzrokuje osteoporozu koja potom pospješuje krivljenje kičme, potencijalni pad i lomove.

U taj projekt bit će uključeno 200 osoba članica Saveza, a trebalo bi da rezultira preventivnim programom sprečavanja osteoporoze kod osoba s cerebralnom paralizom.

Magistrica Amela Hošić obnaša funkciju sekretarke Saveza i pozitivan je primjer kako osobe s invaliditetom mogu biti uistinu aktivni članovi društva. Tome, kako je kazala, prvenstveno može zahvaliti podršci obitelji. Ipak, u razgovoru s novinarima istaknula jepredrasude kao poseban problem s kojima se ove osobe suočavaju, javlja Fena.

Osobe s cerebralnom paralizom imaju najčešće poteškoće u hodu zbog čega koriste razne vrste pomagala, mnogi imaju motoričke poteškoće, a neki od njih i epilepsiju, intelektualno onesposobljenje, a česta su i oštećenje vida i govora.

BiH nema registar osoba s cerebralnom paralizom niti s neurološkim poteškoćama. Nezvanični podaci pokazuju da oko 600 osoba u FBiH ima taj oblik invaliditeta.

Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH čine udruženja iz Sarajeva, Zenice, Goražda, Sapne i Širokog Brijega. Na osnivačkoj skupštini 17. oktobra 2011. godine u Sarajevu dogovoreno je da se taj dan obilježava kao Dan osoba s cerebralnom paralizom FBiH.

Izvor: Radiosarajevo.ba

http://www.radiosarajevo.ba/novost/168328/Tri-godine-djelovanja-Federalnog-saveza-osoba-s-cerebralnom-paralizom