Subota, 09.04.2016. – 10.00-11.00
Asima Ferhatovića 2

1. 10.00 – 10.45 – Konferencija za štampu

Dodjela Zahvalnica za:

  • prof. dr Emira Fejzića
  • doc. dr Naima Salkića
  • federalnu ministricu obrazovanja prof. dr Elviru Dilberović
  • Otvaranje prve etape adaptacije i prilagođavanja prostora Saveza
  • Predstavljanje tima za izradu Brošure (fizijatar, surdoaudiolog, logoped, nastavnik tjelesnog, socijalni radnik): Računa se sposobnost, a ne onesposobljenje – Sport i unapređenje kvaliteta života djece s cerebralnom paralizom i djece s oštećenjem sluha i govora i njihovih obitelji.

10.45 – 11.00 Pauza za kafu

2. 11.00 – 14.00 – Sportska takmičenja: Šah i pikado u prostoru Saveza i stoni tenis u sportskoj sali Centra.
3. 14.00 -14.30 – Dodjela medalja
4. 14.30 – 15.30 – Druženje učesnika Projekta

Užina: sendviči, sok/ jogurt

PREZENTACIJA: SPORT I UNAPREĐENJE KVALITETA ŽIVOTA DJECE S CEREBRALNOM PARALIZOM I DJECE S OŠTEĆENJEM SLUHA I GOVORA I NJIHOVIH OBITELJI – RAČUNA SE SPOSOBNOST, A NE ONESPOSOBLJENJE. Prof. Dr Emira Švraka.

Savez udruženja osoba s CP FBiH (Savez www.cpafbih.org ) ima 4 članice: Udruženje oboljelih od dječije cerebralne paralize Kantona Sarajevo, Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije Bosansko- podrinjskog kantona – Goražde, Udruženje „DLAN“ – Kantonalno udruženje roditelja osoba oboljelih od cerebralne paralize, mikrocefalusa i hidrocefalusa – Zenica i Udruženje osoba sa cerebralnom paralizom i drugim onesposobljenjima Sapna. Savez okuplja 550 porodica osoba s cerebralnom paralizom FBiH. Od tog broja 150 je djece (27%), životne dobi do 18 godina.

Projektom Sport i unapređenje kvaliteta života djece s cerebralnom paralizom i djece s oštećenjem sluha i govora i njihovih obitelji – računa se sposobnost, a ne onesposobljenje, su uključena djeca i omladina s CP i učenici Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju, u Sarajevu. Prijavljeno je 55 takmičara iz stoni tenisa, šaha i pikada.

Značaj Projekta je višestruk:
– Uvođenje tradicionalnog godišnjeg Sportskog dana osoba s CP i drugim poteškoćama.
– Osnivanje sportskih timova za šah, pikado, stoni tenis i druge sportove, u okviru Saveza.
– Značaj priručnika Računa se sposobnost, a ne onesposobljenje, u promociji sposobnosti djece s poteškoćama i aktivnom učešću njihovih porodica u procesu socijalne inkluzije.

U složenom procesu rehabilitacije, sportske aktivnosti zauzimaju značajno mjesto. Sportske aktivnosti kroz tjelesni i zdravstveni odgoj su integralne i obavezne aktivnosti u kompletnom odgojno-obrazovnom i rehabilitacijskom postupku osoba s oštećenjem sluha. Sportske aktivnosti učenika s oštećenjem sluha sprovode se uglavnom u dva oblika, kao obavezna nastavna disciplina i kao slobodne aktivnosti. Oba vida sportskih aktivnosti treba sprovoditi plansko pedagoški, didaktički usmjereno i metodički organizovano.

Sportske aktivnosti omogućuju osobama s onesposobljenjem sticanje motoričkih vještina, izgradnju samopouzdanja potrebnog za savladavanje drugih životnih izazova kao što su obrazovanje ili zapošljavanje i razvoj socijalnih vještina, uspostavljanje prijateljstva izvan porodice, stvaranje odgovornosti i mogućnosti preuzimanja liderske uloge.

Ako osobe s onesposobljenjem posmatramo kroz ono što ne mogu, onda nam takvo razmišljanje neće dati mnogo optimizma. Upravo suprotno, osobe s onesposobljenjem moramo posmatrati kroz ono šta one mogu i istovremeno raditi na unapređenju kvaliteta života, kako njih samih, tako i njihovih porodica.

 GALERIJA SLIKA SA OVOG DOGAĐAJA!