Upravni odbor Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom F BiH u četvrtak je, na sjednici u Sarajevu, za april ove godine najavio pristupanje u članstvo tog saveza i udruženja osoba s cerebralnom paralizom iz Širokog Brijega.

Savez trenutno čine udruženja osoba s cerebralnom paralizom iz Kantona Sarajevo, Goražda, Sapne i Zenice.

Predsjednica Saveza prof. dr. Emira Švraka kazala je Agenciji FENA da su na današnjoj sjednici usvojene i odluke o pomoći za po jednog člana iz svakog od četiri udruženja – članice Saveza, koji su u teškoj materijalnoj situaciji.

– Trudimo se domaćinski raspolagati skromnim novčanim sredstvima. Prošle godine smo prvi put dobili sredstva iz budžeta, a nadamo se da ćemo ove godine dobiti jednak iznos kao i drugi savezi – kazala je.

Doktorica Emira Švraka kazala je da je Savez zahvalan Federalnom ministarstvu za rad i socijalnu politiku za podršku, ali i istaknula da bi trebalo više pažnje posvetiti svojim legitimnim članicama koje finansira.

Sjedište Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom F BiH trenutno je u Centru za slušnu i govornu rehabilitaciju u Sarajevu, a članovi su zahvalni direktoru Naimu Salkiću koji im besplatno ustupa taj prostor.

U Savezu pak, ističu, potrebe za većim prostorom te se nadaju da će im se za to pružiti prilika i to na teritoriji općine Centar na kojoj je Savez i registriran. Tako bi, kažu, mogli raditi na edukaciji članova.

Osobe oboljele od cerebralne paralize na području F BiH zvanično su okupljene u Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom, ali tek stvaranjem unije na državnom nivou moći će sudjelovati u regionalnim i evropskim dogovaranjima.

– Plan nam je da se, po prijemu pete članice Saveza, angažiramo na organiziranju unije na nivou države s udruženjem ili savezom iz Republike Srpske. Tako bismo mogli sudjelovati u značajnim programima s državama regije i Evrope – kazala je predsjednica Saveza doc. dr. Emira Švraka.