– Članovi obitelji i stručnjaci koji se bave rehabilitacijom osoba s cerebralnom paralizom, danas su prisustvovali promociji jedinstvene knjige „Naša vizija budućnosti- Inkluzija osoba s cerebralnom paralizom i inaktivitetna osteoporoza „ autora Emire Švraka, Dijane Avdić i saradnika.

Knjiga se sastoji iz šest poglavlja, koja obuhvataju naučne i stručne radove iz domena većeg broja naučnih disciplina i zdravstvenih profesija, fizikalne medicine i rehabilitacije, psihologije, pedagogije, defektologije, fizikalne i okupacione terapije.

– Uspjeli smo uz pomoć Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku da u okviru projekta „Inkluzija osoba s cerebralnom paralizom i inaktivitetna osteoporoza“ da knjiga bude besplatna i da tako dođe populaciji koja je socijalno ugrožena, kao besplatna podrška da sve što oni čine za osobe s cerebralnom paralizom – kazala je profesorica Fakulteta zdravstvenih studija UNSA dr. Emira Švraka.

Izrazila je nadu da će preventivni program osteoporoze za osobe koje imaju mali nivo fizičkih aktivnosti biti koristan za cijelu državu BiH a i šire, za regiju, jer je ovo prva knjiga koja razmatra ovu temu.

– Knjiga je prvenstveno namijenjena obiteljima osoba s cerebralnom paralizom i drugim onesposobljenima, kao podrška u njihovoj svakodnevnoj egzistencijalnoj borbi za realizaciju osnovnih ljudskih prava u institucijama i van institucija, prema nekoliko izvora, i ukazivanje na prioritetne probleme za obitelji osoba s intelektualnim onesposobljenjima u BiH – kazala je Švraka.

Na seminaru, koji je upriličen nakon promocije, glavni dio izlaganja za osteoporozu iznijela je profesorica Dijana Avdić, dekanesa Fakulteta zdravstvenih studija UNSA koja je kazala da je populacija osoba s cerebralnom paralizom u velikom riziku od povećanja deformiteta, iščašenja kukova, fraktura i padova.

Zapažena predavanja imali su i dr. Naim Salkić, Berka Klinić, Amila Jaganjac, Samir Bojičić, Eldad Kalji, koji su govorili o značaju fizikalne terapije u menadžmentu spasticiteta i bola pacijenata s cerebralnom paralizom i njihovom obitelji.

Izdavač knjige je Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije BiH.

(Fena) gk/ef

Izvor: http://www.mi2.ba/