Za Pariz kažu da je grad ljubavi, ali to kažu jer nisu vidjeli moj grad ljubavi, moje Sarajevo.

Svaka ulica u Sarajevu priča svoju priču. To nije grad sa mnogo lijepom historijom. Desio se rat, ali moje Sarajevo se nije predalo. Svi su se borili do kraja, borili su se za svoju slobodu, svoj grad i svoju porodicu. Grad koji ima hrabre sinove, jake i borbene. Neki su izgubili sve braneći svoj ponos i svoj grad. Isti taj rat je učinio da Sarajevo dobije našeg Romea i našu Juliju, poznati par Boška i Admiru. Njihova ljubav je bila kao filmska priča.

Možda nismo mnogo ponosni prošlošću, ali mi živimo sadašnjost u Sarajevu. Ovaj grad možemo da uporedimo sa jednom velikom kućom u kojoj ima mjesta za sve nas. Ima prostora za muslimane, katolike, pravoslavce. Svi smo mi pod istim nebom, svi smo mi u istom Sarajevu.

Mi smo ponosni kada u svom gradu vidimo veliki broj turista. Dive se našem Šeheru, našem Sarajevu. Teško se može opisati osjećaj kada vidite da su džamija i crkva izgrađene jedna pored druge. Ljudi se gledaju sa osmijehom na licu. Duša bude ispunjena radošću kada čuješ ezan i zvono crkve i katedrale u isto vrijeme.

Dušu Sarajeva možeš osjetiti u podne kada slušaš ezan i zvono crkve, piješ poznatu bosansku kahvu dok je sladiš uz lokum, povlačeći dim svoje cigarete. Uvijek smo bili ponosni bosanskom kuhinjom, najboljim ćevapima kod “Želje”, poznatom sarmom i pogačom iz mamine kuhinje. Sve to na kraju zasladiti hurmašicom ili tufahijom. Prolazeći kaldrmom opija te miris pržene bosanske kahve.

S ponosom možemo pričati o prelijepim mostovima, građevinama i historijskim muzejima. Popneš se na brdo iznad Sarajeva i sa osmijehom na licu kažeš: “Što nas ima, mašalah.” Mora se spomenuti i najveća ljubav u ovom gradu, ljubav prema fudbalskim klubovima Sarajevu i Željezničaru. Uvijek su bile i uvijek će biti priče o tome ko je bolji i ko je jači, ali svi oni gledaju plavo nebo i njihovim venama protiče ista boja krvi.

Međuseljac Aida, VIII-1
OŠ “Dobroševići”

 

Priča “Moj grad” Aide Međuseljac je osvojila prvu nagradu na Konkursu Saveza udruženja osoba sa cerebralnom paralizom.