Savez se u svom programu zalaže za poticanje mjera za unapređivanje socijalne i zdravstvene zaštite, odgoja, obrazovanja, rehabilitacije, osposobljavanja, zapošljavanja i društvenog života osoba s cerebralnom paralizom

Ponukani interesom naših čitatelja za programe i projekte saveza i udruga koje okupljaju osobe s cerebralnom paralizom u nama susjednim zemljama, odlučili smo malo ‘proguglati’ i pronaći kontakte. Naprije smo se obratili Savezu udruženja osoba s CP-om, a njihova predsjednica prof. dr. Emira Švraka spremno je pristala predstaviti Savez na stranicama In Portala.

Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH (www.cpafbih.org) utemeljen je na Osnivačkoj skupštini održanoj u listopadu 2011. u Sarajevu. Tom je prigodom donesena odluka da 17. listopad bude Dan osoba s cerebralnom paralizom FBiH.

Savez se u svom programu zalaže za poticanje mjera za unapređivanje socijalne i zdravstvene zaštite, odgoja, obrazovanja, rehabilitacije, osposobljavanja, zapošljavanja i društvenog života osoba s cerebralnom paralizom. Organiziraju stručne skupove o problemima i potrebama osoba s cerebralnom paralizom, upoznaju javnost o potrebama i teškoćama članstva te pomažu u rješavnju problema iz oblasti rehabilitacije, nabavke ortopedskih pomagala, odgoja i obrazovanja, profesionalne orijentacije, osposobljavanja za rad i zapošljavanja.

U rad Saveza uključeni su volonteri, studenti završnih godina Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu, što je za svaku pohvalu.

Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH je članica Vijeća organizacija osoba sa invaliditetom Federacije BiH (VOOSI), od 2012. godine.

Za relativno mlad Savez treba im priznati da imaju doista velika postignuća: od dobrotvornih akcija u kojima su sudjelovali, edukativnih predavanja kojima se nastoji riješiti sveopća problematika, projekata čijom realizacijom organiziraju izlete i druženja do promocije knjige'Naša vizija budućnosti’, čije korice krase crteži nagrađeni na natječaju Najbolji dječji crtež i crteži učenika Centra za rehabilitaciju sluha i govora, Sarajevo.

Knjiga ‘Naša vizija budućnosti’ pročitana je i za tonski zapis na CD-u u suradnji s Bibliotekom za slijepa i slabovidna lica BiH.

Od aktivnosti koje su u postupku realizacije svakako treba izdvojiti preseljenje u veći i pristupačniji prostor, pisanje stručnih i znanstvenih radova, izdavanje brošure ‘Računa se sposobnost, a ne onesposobljenje’ i, dakako, pripreme za obilježavanje četvrte godišnjice saveza.

Nikolina Trninić

 

http://www.in-portal.hr/in-portal-news/in-mreza/9068/regija-savez-udruzenja-osoba-s-cerebralnom-paralizom-federacije-bih