Vlada Federacije BiH će na dnevni red već slijedeće sjednice uvrstiti Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava tekućih i kapitalnih transfera utvrđenih Proračunom FBiH za 2015. godinu Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, čije je usvajanje uvjet za, među ostalim, doznačavanje planiranih 630.000 KM namijenjenih kao potpora radu organizacijama osoba s invaliditetom u FBiH.

Ovo je danas, tokom susreta s izaslanstvom Vijeća orgnizacija osoba s invaliditetom (VOOSI) Federacije BiH kazao premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

U razgovorima u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, u kojima su sudjelovali i dopremijerka Federacije BiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević i pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike Dobrica Jonjić, predstavnici VOOSI-ja upoznali su domaćine s radom i problemima s kojima se organizacije osoba s invaliditetom susreću.

Istodobno su istaknuli dobru i partnersku suradnju s Vladom FBiH i nadležnim ministarstvom.

Prema riječima ministrice Milićević, Vlada će i dalje činiti sve što je u njezinim financijskim mogućnostima kako bi osobama s invaliditetom i organizacijama koje ih okupljaju omogućila što bolje uvjete za život i rad.

“Društvo mora puno ozbiljnije rješavati probleme ovih kategorija društva. Naravno, ništa nije moguće brzo učiniti, ali ćemo sigurno pomaknuti ljestvicu aktivnosti naviše. Kada su isplate iz Proračuna FBiH u pitanju, osobe s invaliditetom i njihove organizacije su među prioritetima”, kazao je premijer Novalić.

Dobre rezultate, kazao je pomoćnik ministra Dobrica Jonjić, dalo je i osnivanje Fonda za profesionalnu rehabilitaciju.

Naime, Fond stimulira poslodavce da zapošljavaju osobe s invaliditetom, te je, na taj način, u protekle tri-četiri godine posao dobilo njih oko 2.500.

Danas je razgovarano i o izradi Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe sa invaliditetom u FBiH za razdoblje od 2015. do 2018. godine, te s njom usuglašenih akcijskih planova u kantonima.

Inače, VOOSI, kao krovna organizacija, okuplja devet saveza organizacija osoba s invaliditetom na razini Federacije BiH, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.